Ο Peter Gabriel παρουσιάζει το We7


Ο Peter Gabriel είναι ένας από τους πιο πολυπράγμονες και ταλαντούχους μουσικούς. Ήταν από τους πρώτους που αγκάλιασε τις νέες τεχνολογίες και το internet.
Το τελευταίο project του ονομάζεται We7 και αποτελεί μία πλατφόρμα διάθεσης μουσικής χωρίς DRM. Τα κομμάτια που θα διατίθενται θα είναι MP3 και encoded στα 192kbps. Το οικονομικό μοντέλο είναι πολύ απλό και βασίζεται στην διαφήμιση που θα υπάρχει στην αρχή κάθε κομματιού. Αυτό σημαίνει ότι ο διαφημιζόμενος θα πληρώνει (και όχι ο καταναλωτής) για κάθε download του mp3 αρχείου και μέρος των χρημάτων θα πηγαίνει στον μουσικό (που όπως φαντάζεστε δεν θα ανήκει σε μεγάλες εταιρείες οι οποίες προωθούν τα DRM πρότυπα).
Όπως ο ίδιος λέει:
We7 provides artists - even across the more experimental or minority genres - with the opportunity to build a new source of income from their music.
[via]
Σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα αφού ο καταναλωτής ακούσει το διαφημιστικό μερικές φορές τότε θα αποκτά το δικαίωμα σε μία version του κομματιού χωρίς το διαφημηστικό intro.
Το μοντέλο ακούγεται πολύ καλό και μένει να δούμε πόσο θα προχωρήσει, ειδικά από την στιγμή που τα mp3 που θα διατίθενται θα είναι από indie bands και όχι από τα mainstream.
Σας προτείνω να παρακολουθήσετε το παρακάτω video-παρουσίαση του Peter Gabriel από ένα TED talk τον Φεβρουάριο του 2006 σχετικό με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το citizen journalism:


Και ένα ακόμα video από την εποχή του Peter Gabriel στους Genesis, το "I know what I like" από το 1975 αν δεν κάνω λάθος...

No comments: