Google Open Social


Έχει βουίξει η μπλογκόσφαιρα σήμερα για την αναμενόμενη, αυριανή, ανακοίνωση του Google σχετικά με το Open Social.
Εν ολίγοις το Open Social είναι ένα API που θα επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών για μία σειρά από social networking sites. Ήδη συμμετέχουν τα social networking sites Orkut, Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo και Oracle (οι τελευταίοι βέβαια δεν είναι social network αλλά έχουν αρκετά συμφέροντα στον χώρο).
Το πάνελ των υποστηρικτών του Open Social συμπληρώνουν και αρκετές εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών για social networking sites όπως οι Flixster, iLike, RockYou και άλλοι.

Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι η Google θέλει να χτυπήσει έμμεσα το επιτυχημένο Facebook το οποίο ήρθε σε συμφωνία με την Microsoft για την προβολή διαφημίσεων στις σελίδες του.

Η Google δεν κάθεται λοιπόν με σταυρωμένα χέρια. Δεν προσπαθεί όμως να χτυπήσει το Facebook φτιάχνοντας κάτι αντίστοιχο παρά χτυπάει με φοβερό τρόπο ένα από τα core κομμάτια της επιτυχίας του Facebook... τις εφαρμογές του.
Όσοι έφτιαξαν εφαρμογές για το Facebook έπρεπε να χρησιμοποιούν το FBML, μία markup γλώσσα ειδικά για το FB, στην οποία έπρεπε να επενδύσουν χρόνο για να μάθουν και τελικά δεν μπορούσαν να εξάγουν την εφαρμογή τους για άλλα sites.
Όλα αυτά ακυρώνονται αφού το Open Social θα βασίζεται σε Javascript και HTML.

Η ιδέα είναι απλά διαβολική. Οι developers θα μπορούν να πετύχουν με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Δεν θα υπάρχει λόγος να ασχοληθούν με το FB που, αν δεν είναι ήδη κορεσμένο, έχει σίγουρα καταληφθεί από κάποιους παίκτες-developer που πόνταραν νωρίς και έκλεισαν τις περισσότερες τρύπες. Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε ένα boom ανάπτυξης εφαρμογών για όλα τα Open Social enabled sites. Το αποτέλεσμα που προφανώς προσδοκά η Google είναι η μετακίνηση των χρηστών σε άλλα social networking sites, με τα οποία προφανώς θα έχει η ίδια τα διαφημιστικά deals.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα αλλάξει ή δεν θα αλλάξει τα πράγματα η συγκεκριμένη κίνηση και θα επανέλθω με νεότερα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

5 comments:

KourtGeo said...

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ GOOGLE ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΣ MICROSOFT ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΗ!!!GOOGLEMANIA.....
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ

Apostolos said...

Νομίζω έχεις δίκιο. Τα τρομερά παιδιά της Google το έχουν δει το όνειρο.
Αλλά κάποια στιγμή, όχι πολύ σύντομα, θα βρουν και αυτοί τον μάστορα τους... αλλά για τώρα hats off to them...
Ωραίο το blog σου και η πόλη σου 8)

Anonymous said...

Σημείωσε όμως πως η MS την έχει ήδη αυτή την πλατφόρμα, βλέπε .Net Framework. Δεν μένει παρά να την υιοθετήσει το Facebook.

Apostolos said...

Το θέμα νομίζω είναι ότι πολλοί developers θα έχουν την δυνατότητα να φτιάξουν apps για διάφορα social networking sites, και όχι το αν θα μπορούν πολλοί developers να φτιάχνουν apps για το FB...

Όπως και να έχει η κίνηση ήταν τρομερή, ακόμα και από άποψη καθαρά marketing... διέρρευσαν το όλο θέμα την στιγμή που όλος ο κόσμος είχε γυρίσει το κεφάλι και κοίταγε προς MS & FB... ε με μία κίνηση της η Google ξαναγύρισε τα βλέμματα προς αυτήν...

Anonymous said...

Έχεις δίκιο οτι είναι διαβολική κίνηση!
είναι όμως τόσο καλή και συνάμα social και πάνω από όλα open!!:)